Foto portada: Entre els principals canvis, destaquen les mesures de seguretat establertes, la reducció de la capacitat i l’adaptació de les activitats. Font: Fundesplai.
+info i estret de: https://xarxanet.org/social/noticies/com-seran-les-colonies-aquest-estiu
Les entitats remarquen que el més important és que tots els infants puguin gaudir del lleure i expliquen com adaptaran les seves activitats amb les noves mesures establertes.
Amb uns nous protocols sanitaris, els esplais i les entitats del món del lleure es preparen per posar en marxa unes colònies, casals i campaments adaptats a les mesures de seguretat i higiene que puguin respondre les necessitats dels infants. L’objectiu d’exercir el dret al lleure i la manera de fer no canviaran, però sí el com es portaran a la pràctica les activitats.
Com s’adaptaran les activitats del lleure aquest estiu?
Entre els principals canvis, destaquen les mesures de seguretat establertes, la reducció de la capacitat i l’adaptació de les activitats (especialment les físiques) a aquesta situació excepcional. D’aquesta manera, les colònies d’aquest estiu seran amb grups d’infants més reduïts, una higienització dels espais i diferents torns de menjador i de les activitats.
Des de Fundesplai ja estan adaptant les seves cases de colònies i asseguren que els infants podran gaudir de l’aire lliure enmig de la natura. “Conjuntament amb les mesures preventives de l’interior de les cases es prioritzaran les activitats a l’aire lliure, en uns espais naturals privilegiats”, explica Carles Xifra, director d’Innovació i Continguts de Fundesplai.
“Podran tornar a jugar amb els seus amics, respirar aire pur, navegar en piragua pel pantà de Sau, banyar-se a la piscina, travessar un bosc d’aventura o practicar el tir amb arc, fer excursions o activitats de millora del medi natural o fer un bivac. Dit d’una altra manera: tot allò que no han pogut fer durant les llargues setmanes de confinament”, senyala Xifra.
L’entitat ja té a punt diverses colònies, casals, campaments i camps de treball amb l’objectiu que cap infant es quedi sense estiu. A més, ha donat algunes pautes sobre com fer la motxilla per les colònies i dona resposta a algunes de les preguntes més freqüents que es poden plantejar les famílies.
Tot i així, hi ha molts esplais que encara estan pensant com s’adaptaran a la nova situació. “Molts veuen aquesta adaptació difícil i d’altres impossible. Tot i que moltes activitats no es podran fer, mantindrem les que es puguin, amb les seves respectives adaptacions”, explica Xavi Planas, secretari general d’Esplais Catalans (ESPLAC).
“Els campaments tal i com els entenem poden canviar molt. Enlloc d’anar-se de colònies fora es pot tendir a fer activitats en el mateix municipi com una mena de casal ampliat, però sempre molt en funció de la realitat social, donant resposta a les inquietuds i les necessitats de les famílies”, apunta Planas.
Des d’ESPLAC, afirmen que algunes activitats físiques no es podran fer, però en contraposició, es podran fomentar activitats d’àmbit emocional. “Abans ja les fèiem, però ara es podran treballar amb més profunditat, perquè els infants es puguin expressar lliurement i expliquin com han viscut el confinament”.
Andreu Porta, secretari tècnic del Moviment de Centres d’Esplais Cristians Catalans (MCECC), remarca que la prioritat és que els infants tinguin dret al lleure mantenint totes les mesures de seguretat. “Ens estem adaptant a la nova normativa i al nou marc que s’ha de tenir en compte perquè els infants puguin gaudir del lleure de la millor manera possible”.
“Durant els darrers mesos s’ha agreujat la situació dels infants més vulnerables. Ara amb les activitats d’estiu és el moment de pal·liar i revertir la situació”, alerta Porta. “En termes operatius, estem generant material amb recomanacions i pautes perquè els esplais puguin adaptar les seves activitats, com per exemple, indicant com és millor que es situïn els infants a l’hora de dormir o quines activitats poden ser millors”, afegeix porta.
Formació dels i les monitores
Davant la nova normativa de prevenció i seguretat, els i les monitores hauran de comptar amb una formació adaptada a la nova realitat. “Ara existeix la figura de responsable de prevenció i higiene, mínim un per cada activitat per tenir en compte les pautes higièniques i de prevenció del dia a dia del campament”, explica Porta.
Des del MCECC, no oferiran cap formació específica per aquesta figura, però sí que realitzaran petits recursos, consells i recomanacions perquè tot el personal estigui preparat. “No plantegem fer una formació especifica perquè en el fons no és un canvi tan gran, molts canvis ja els tenim incorporats i per la resta, amb petites píndoles informatives es pot fer la formació adient”.
D’altra banda, els i les monitores hauran de formar-se per poder treballar les activitats de caire emocional. “Els nostres equips de monitors estan perfectament formats, però si fem activitats noves en les quals es treballa la gestió emocional, s’hauria de preparar a aquests monitors perquè puguin donar la resposta que els infants necessiten”, assegura Planas.
Beques perquè cap infant es quedi sense estiu
L’any passat a Catalunya, el 31,2% dels infants vivien en situació de pobresa. Ara, amb la crisi econòmica i social que es derivarà de la crisi sanitària de la Covid-19, s’empitjorarà molt la situació. Per aquest motiu, les entitats estan treballant perquè tots els infants puguin gaudir de l’estiu.
“Estem repartint les beques de la Generalitat i ens han dit que ampliaran aquestes. Els esplais segueixen treballant amb sistemes interns de beques, l’únic problema és que la situació econòmica dels esplais no és la millor. De totes formes, intentem mantenir el finançament i la federació els ajuda amb tot el que pot”, assegura Planas.
Des de 2011, Fundesplai organitza una campanya amb l’objectiu de captar fons i atorgar beques i ajuts, garantint que cap infant quedi al marge dels casals i les colònies per motius econòmics. El darrer any van poder atorgar 4.844 beques i enguany, es donarà un nou impuls amb una campanya de sensibilització que inclou anuncis a la premsa i un espot televisiu, per tal de fer una crida a tothom a col·laborar fent un donatiu solidari.
El futur de les colònies
Tot i que aquest estiu els casals, les colònies i els campament s’hauran d’adaptar a les mesures de prevenció i seguretat, les entitats esperen que, de cara als estius vinents, l’activitat torni a la normalitat d’abans. “Es fa difícil fer una previsió, però vull pensar que això estarà una temporada i després tornarem a les activitats que ja fèiem. El més important és que aquestes donin resposta a les necessitats de tots els infants”, apunta Porta.
“Ens estem adaptant i és un bon moment per buscar nous enfocaments pedagògics. La idea és poder tornar a les activitats de sempre, incorporant nous aprenentatges sense substituir les coses que fèiem abans”, explica Planas.
+info i estret de: https://xarxanet.org/social/noticies/com-seran-les-colonies-aquest-estiu
______________
Important. Monitorsdelleure informa:
Aquesta informació no ha sigut creada per @monitordelleure. Si vols aquesta informació al seu temps i directament de la font oficial, hauries d’anar a l’enllaç de sobre i apuntar-te a la seva llista de distribució. No et penediràs.
Aquí només volem fer un ressò de les notícies del lleure que publiquem nosaltres i articles d’accés públic d’altres empreses del lleure o mitjans de comunicació que en parlin. Volem ser respectuosos, per això si incomplim cap dret, demanem disculpes, i fins i tot si calgués, retiraríem l’article.