L’estiu més incert: els casals ultimen els preparatius sense saber si es podran fer

+info i estret de: https://diarieducacio.cat/lestiu-mes-incert-els-casals-ultimen-els-preparatius-sense-saber-si-es-podran-fer/

Edició de Culturnautes de l’any passat | Foto: CCCB

L’any passat a Catalunya van participar en activitats d’estiu un total de 489.000 infants i joves, segons dades de la direcció general de Joventut. I aquest any haurien de ser més, segons les previsions fetes pel conseller Josep Bargalló a mitjans d’abril, quan es va començar a parlar de les activitats d’estiu com el recurs que ha de servir per recuperar anímicament els infants després d’aquests mesos d’aïllament. “Més casals, a més llocs i més becats, amb uns continguts més formatius del normal, però igualment amb un esperit lúdic i esportiu”, va ser la descripció de l’estiu feta per Bargalló el 15 d’abril, després d’una conferència sectorial amb el Ministeri d’Educació i la resta de comunitats.

“Tenim un sentiment de gran responsabilitat, perquè en molts casos els monitors del lleure seran els primers que es retrobaran amb els infants”, diu Albert Riu, portaveu de la campanya d’estiu de la Fundació Pere Tarrés. “Som conscients –afegeix– que hem de contribuir a aquest restabliment de les connexions, que aquest estiu ha de servir per reconnectar”. “Estem preparant un estiu amb contingut pedagògic i molt enfocat a l’educació emocional, hi inclourem el tema de la Covid, i creiem que l’estiu ha d’arribar, més que mai, a tots els infants, i en especial al més vulnerable perquè és el que ha viscut el confinament més complicat”, comenta Pep Valls, portaveu de Fundesplai.

La Fundació Pere Tarrés i Fundesplai són dues de les entitats que mouen més infants cada estiu, en tota mena d’activitats, al voltant de 25.000 infants per setmana entre les dues. Fa uns dies, a través de les federacions de les quals formen part, van tenir una reunió (virtual) amb la direcció general de Joventut, de la qual va sortir la proposta de crear unes comissions de treball entre l’administració i les entitats per fixar les condicions amb les quals s’han de dur a terme aquests casals, i que comptarà amb la participació del Departament de Salut, ja que tothom és conscient que seran les autoritats sanitàries les que tindran la darrera paraula sobre si aquestes activitats es podran fer, o no, i en quines condicions.

Casals amb distància social?

Ara mateix, hi ha un optimisme moderat. Prudent. Els pedagogs subratllen la importància de l’estiu. A la Fundació Bofill han insistit amb la idea de l’estiu enriquit per atenuar les desigualtats emocionals i competencials generades pel confinament i el perill que això derivi en més fracàs i abandonament escolar. Però a la vegada sembla poc realista que en qualsevol activitat d’estiu es pugui aconseguir que els infants mantinguin la famosa distància social, mentre s’anuncia un setembre en el qual aquesta distància serà requisit als centres educatius.

Un casal d’estiu de la Fundació Pere Tarrés | Foto: Fund. Pere Tarrés

Queden, però, menys de dos mesos perquè arrenquin els casals i les colònies. La major part estan programades pel 29 de juny, el primer dilluns després de Sant Joan, i les inscripcions ja fa temps que estan obertes. “Estem dient a les famílies que de moment es preinscriguin, sense pagar res, quan al juny puguem saber si es podran fer, i com, ja formalitzarem la inscripció”, explica Pep Valls.

La mateixa ordre han donat la Fundació CET 10, que organitza bona part dels casals i campus d’estiu que es fan a la ciutat de Barcelona.  El seu director, Xavi Prat, comenta que “vivim amb aquesta incertesa i gestionem els casals amb ella, esperant indicacions de les autoritats, vam obrir les inscripcions el 19 d’abril, seguint el calendari de l’Ajuntament, però prenent la decisió de no fer pagar cap import fins que no clarifiquem la campanya i les seves activitats”. Prat té coll avall que “serà difícil organitzar sortides” i que les activitats “hauran de gaudir d’una càrrega pedagògica més gran”.

L’aspecte educatiu és el segon factor d’una equació amb tres incògnites: la sanitària, l’educativa i l’equitativa. “Ens causa una certa perplexitat que es parli ara de l’element educatiu que han de tenir els casals, ja que sempre l’han tingut; les activitats de lleure sempre han estat un espai d’aprenentatge de competències. Això no treu que si es fa una demanda concreta intentarem ajustar-nos-hi”, comenta Albert Riu.

Objectiu: arribar a tothom

“Nosaltres estem treballant com si el poguéssim fer i de fet estem dissenyant un programa d’estiu més ample que altres anys”, explica Susana Arias, responsable de Culturnautes, el casal d’estiu que organitza cada any el CCCB, en el que hi participen creadors i divulgadors vinculats a la institució, i que promou la barreja entre infants del Raval (el barri del CCCB) i d’altres parts de la ciutat. “Compartim la idea que aquest estiu és més necessari que mai, i que cal trobar espais on treballar emocionalment amb els infants que més estan patint el confinament per evitar que es despengin totalment de les institucions educatives i culturals”, diu Arias, si bé precisa que, ara per ara, “les condicions amb les quals es podrà fer o si es podrà fer no les coneixem”.

En el cas de Culturnautes, aquesta ampliació del programa consisteix en la creació d’un espai familiar, que estarà obert al juliol, agost i setembre, i en el qual “a més de propostes d’activitats hi haurà mediadors que rebin a les famílies”, i banda d’això “estem desenvolupant també un programa de tallers per joves de 14-18 anys, de juliol, agost i els primers 15 dies de setembre”. En un estiu normal, per aquest casal passen 54 infants per setmana, dels quals al voltant d’un 10% estan totalment becats, “i ens agradaria poder arribar aquest estiu al 50%”, comenta Arias. Ara mateix treballen en assegurar-se que la proposta arriba a totes les famílies del barri, a través del Districte de Ciutat Vella i les entitats del barri com el Casal dels Infants.

86 milions per rebaixar els preus a la meitat

De fet, després dels protocols sanitaris i l’enriquiment pedagògic, el tema dels preus ha de ser la tercera pota que faci que l’oferta d’aquest estiu sigui diferent, i que ningú no en quedi exclòs, en la línia del que demana la Fundació Bofill dins de les 50 mesures per limitar l’impacte de la Covid19 en l’educació. Totes les entitats consultades estan redoblant esforços per trobar recursos que permetin incrementar les beques i ajuts. “Treballem perquè les administracions es bolquin i multipliquem l’impacte de la nostra campanya de captació de fons”, comenta Pep Valls, de Fundesplai.

En grup de Fundesplai, a l’estiu de 2019 | Foto: Fundesplai

Ahir mateix, les tres patronals del lleure educatiu (La Confederació Empresarial del Tercer Sector, Acelles i Accac) van difondre un comunicat conjunt per demanar la creació d’un “fons extraordinari” de 86 milions d’euros, “a més de mantenir com a mínim les mateixes dotacions pressupostàries del 2019 per a beques per a colònies i casals per a infants en situació vulnerable”. Segons els seus càlculs, amb aquests 86 milions s’aconseguiria una reducció del 60% del cost de les activitats d’estiu de tots els infants (78,3 milions) i del 50% en les vacances en família a cases de colònies i albergs (7,7 milions).

“En l’actual context de crisi sanitària –afegia el comunicat–, la campanya d’activitats de lleure educatiu de l’estiu 2020 ha d’esdevenir una eina essencial per a la recuperació dels ritmes, hàbits i entorns comunitaris dels infants i els joves, donant una especial importància a l’educació emocional, per detectar i fer aflorar els neguits i les pors que els infants hagin pogut anar acumulant durant aquestes setmanes de confinament. El sector està convençut que les virtuts i potencials de l’educació no formal prendran enguany un relleu especial i serà possible, més que mai, visibilitzar la seva aportació als processos d’aprenentatge i socialització, la seva contribució a la cohesió i la inclusió social i l’expressió plena de la diversitat cultural de la comunitat”.

 

 

+info i estret de: https://diarieducacio.cat/lestiu-mes-incert-els-casals-ultimen-els-preparatius-sense-saber-si-es-podran-fer/

______________

Important. Monitorsdelleure informa:

Aquesta informació no ha sigut creada per @monitordelleure. Si vols aquesta informació al seu temps i directament de la font oficial, hauries d’anar a l’enllaç de sobre i apuntar-te a la seva llista de distribució. No et penediràs.

Aquí només volem fer un ressò de les notícies del lleure que publiquem nosaltres i articles d’accés públic d’altres empreses del lleure o mitjans de comunicació que en parlin. Volem ser respectuosos, per això si incomplim cap dret, demanem disculpes, i fins i tot si calgués, retiraríem l’article.

Total Page Visits: 1650 - Today Page Visits: 1

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Monitors de Lleure.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Ionos que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad