XARXANET: Anna Montañà: “En l’escoltisme mostrem a infants i joves valors, autogestió, esperit crític i respecte”

+info i estret de: https://xarxanet.org/comunitari/noticies/anna-montana-en-lescoltisme-mostrem-infants-i-joves-valors-autogestio-esperit

Escoltes de Berga Font: AEiG Santa Maria de Queralt i Geralda Portella
Escoltes de Berga Font: AEiG Santa Maria de Queralt i Geralda Portella

Repassem la història de l’Agrupament Escolta i Guia Santa Maria de Queralt i Geralda Portella de Berga amb la seva secretària, Anna Montañà, amb motiu del 60è aniversari d’aquest.

Quines són les primeres referències de l’escoltisme a Berga?

Són de l’any 1931, any en què es coneix que ja formava part de la Germanor de l’Escoltisme Català. Aleshores, l’agrupament estava format per dues seccions. Infants ‘follets’ de 8 a 12 anys i infants ‘minyons’ de més de 12 anys. Es reunien en un teatre que feia funció de cau o local.

Quina repercussió va tenir la Guerra Civil en l’activitat de l’agrupament?

Tota la documentació i material existent va desaparèixer arran de la Guerra Civil l’any 1936 i no fou fins a l’any 1960 que es torna a iniciar l’activitat de l’agrupament al poble amb la secció de minyons.

Com va néixer l’agrupament?

Va néixer a Berga l’any 1961 amb Leo Boixader com a impulsora. Es va començar amb l’Estol de Llobatons i es feien campaments a l’estiu, algun acantonament durant l’hivern i les sortides mensuals es feien al cau, que tenim ubicat actualment a la Rectoria de l’Església de Santa Eulàlia de Berga. L’any 1962 nasqué l’Aplec de Daines, anomenat Geralda de Portella.

L’any 1964, totes les unitats planificaven les activitats en completa autonomia, però coincidien en la seva organització. L’any 1976 es fusionaren els dos agrupaments i sorgeix l’actual nom. L’Agrupament ha patit els seus alts i baixos. Uns anys per la manca de quòrum va tancar, però el curs 2010/11 es va reiniciar altre cop l’activitat coincidint amb la celebració del 50è aniversari de la seva fundació.

Quin creieu que és el paper educatiu de l’associacionisme educatiu en infants i joves?, i de l’escoltisme i el guiatge?

A l’agrupament, que pertany a Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, tenim la missió d’educar infants i joves a través del mètode escolta i guia, fent-los protagonistes del seu creixement personal, per tal que esdevinguin persones actives, conscients i compromeses amb la societat i això ho fem través de la seva participació en una gran varietat d’activitats durant el seu temps de lleure.

Som un moviment educatiu per a gent jove, autogovernat, independent i no partidista, de base voluntària, obert a tothom sense distinció d’origen, nacionalitat, raça o creença, d’acord amb una finalitat i uns principis compartits i un mètode propi.

Com creieu que ha evolucionat l’agrupament en aquests seixanta anys?

En el transcurs d’aquests seixanta anys l’agrupament ha canviat en moltes coses, ja que amb tants anys els temps han anat canviant i ens hem hagut de reinventar i adaptar.

Amb tota aquesta trajectòria hem après moltes coses noves i, conjuntament amb l’experiència i recursos de tota la història que té l’agrupament, estem aconseguint dur aquesta tasca a bon terme, amb moltes ganes d’ajudar a créixer l’entitat i continuar endavant.

Com penseu que milloreu el vostre entorn amb la tasca que feu dia a dia?

En l’educació en el lleure i a través de la metodologia escolta mostrem a infants i joves valorsautogestióesperit crític, així com respecte i companyonia. Tot això es transmet de caps i quel·les a infants i joves i viceversa.

Totes les persones tenim coses a aprendre i aportar a d’altres. El cau és un espai on l’autocrítica i les crítiques constructives estan molt presents en el nostre dia a dia. Ens comprometem amb els nostres valors i aprenem a afrontar les adversitats.

En quins projectes treballeu actualment a l’agrupament?

Actualment ens trobem immersos en tres grans projectes. No són tan sols d’aquest darrer curs sinó els últims anys, ja que a causa de la situació de pandèmia aquests projectes s’han vist una mica aturats.

El projecte principal consisteix a recuperar més la història i arrels de l’agrupament perquè, a causa del tancament que es va produir fa uns anys, no hem acabat de recuperar l’essència de l’escoltisme com voldríem. L’altre projecte és continuar amb la reforma del nostre local. I finalment acabar d’actualitzar i construir el projecte educatiu de l’agrupament.

 

 

+info i estret de: https://xarxanet.org/comunitari/noticies/anna-montana-en-lescoltisme-mostrem-infants-i-joves-valors-autogestio-esperit

______________

Important. Monitorsdelleure informa:

Aquesta informació no ha sigut creada per @monitordelleure. Si vols aquesta informació al seu temps i directament de la font oficial, hauries d’anar a l’enllaç de sobre i apuntar-te a la seva llista de distribució. No et penediràs.

Aquí només volem fer un ressò de les notícies del lleure que publiquem nosaltres i articles d’accés públic d’altres empreses del lleure o mitjans de comunicació que en parlin. Volem ser respectuosos, per això si incomplim cap dret, demanem disculpes, i fins i tot si calgués, retiraríem l’article.

Total Page Visits: 654 - Today Page Visits: 2

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Monitors de Lleure.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento: No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Ionos que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad