DDE: La mirada envers l’infant

Foto: Cavall de Cartró

 

+info i estret de: https://diarieducacio.cat/la-mirada-envers-linfant/

 

El paper reflexiu de l’adult amb l’infant és vital pel desenvolupament i aprenentatge dels nens i nenes. Per fer un bon acompanyament i una acurada observació, la mirada i actitud de l’adult sempre ha de fer-se des d’un acompanyament respectuós

Reflexionar sobre quin és el paper de l’adult envers l’infant és vital per tal d’acompanyar-lo en el seu desenvolupament i aprenentatge. Una bona observació, i posterior documentació, ens permet posar en valor la tasca educativa, deixant constància de manera visual i escrita de les propostes realitzades. Aquesta eina imprescindible, ens permet donar visibilitat als seus processos d’aprenentatge, i veure i observar què ha funcionat i allò que es pot millorar a través de l’anàlisi de les pràctiques educatives. Així, l’observació ens ajuda a disposar d’informació sobre els comportaments i les actuacions dels infants, i la documentació ens permet fer visibles els seus processos i la relació que tenen amb els altres i amb l’entorn.

Per fer un bon acompanyament i una acurada observació, la mirada i actitud de l’adult sempre ha de fer-se des d’un acompanyament respectuós. Cal entendre que l’infant és un ésser competent, amb curiositat i desitjos d’aprendre, amb drets i amb capacitats. És precís acompanyar-lo sense dirigir l’acció, implicant-nos amb ell emocionalment, reconeixent i posant paraules als seus sentiments i les seves emocions. L’observació ha de ser atenta i cuidada, intervenint en els moments precisos, aquells que l’infant ens busca amb la mirada, o en aquells en que cal resoldre alguna situació o necessitat.

“L’infant és un ésser competent, amb curiositat i desitjos d’aprendre, amb drets i capacitats; cal acompanyar-lo sense dirigir-lo, reconeixent i posant paraules als seus sentiments i emocions”

Hem d’oferir una atenció personalitzada, tenint en compte el seu ritme i les seves necessitats. Una personalització de la relació entre l’adult i l’infant li proporcionarà la seguretat necessària perquè aquest últim faci el seu progrés.

Sabem que els nens i les nenes construeixen els seus propis aprenentatges a partir de les interaccions que fa amb l’entorn, i és per això que li hem d’oferir els reptes i els ajuts que necessiti, per tal que aprengui i es desenvolupi de manera harmònica. D’aquesta manera facilitarem espais i materials per la indagació i la creativitat per tal que puguin donar resposta a la seva curiositat natural, promovent les seves competències emocionals, socials i cognitives.

Emoció i llibertat de moviments, claus en l’acompanyament respectuós

Per acompanyar a l’infant cal ser-hi presents emocionalment, ja que és fonamental que ens tinguin a prop per sentir el nostre afecte i respecte, des de la singularitat de cada infant, i des de la confiança plena en les seves possibilitats de desenvolupament i creixement.

En aquest clima, és imprescindible propiciar la llibertat de moviments i la conquesta de l’autonomia, basada en la seva mateixa iniciativa. Se’ls hi ha de proporcionar espais i materials com estructures de moviment, túnels, amagatalls, o canviadors Pikler, així com també oferir-los temps per guanyar confiança en les seves capacitats. En aquest sentit, la cura atenta de cada acció és vital.

També és clau entendre que els nens i les nenes construeixen els seus propis aprenentatges a partir de les interaccions que fan amb l’entorn. És important preparar la zona amb propostes i materials pensats per afavorir el desenvolupament de les seves capacitats i reconèixer-les, confiant en les seves possibilitats de descoberta espontània a través del joc, la manera natural que tenen de desenvolupar-se i conèixer el món on viuen.

Així doncs, gràcies a un acompanyament respectuós i a un entorn que vetlli pel benestar i les relacions de qualitat, s’afavorirà el desenvolupament harmònic dels nens i les nenes durant els seus primers anys de vida.

+info i estret de: https://diarieducacio.cat/la-mirada-envers-linfant/

 

______________

Important. Monitorsdelleure informa:

Aquesta informació no ha sigut creada per @monitordelleure. Si vols aquesta informació al seu temps i directament de la font oficial, hauries d’anar a l’enllaç de sobre i apuntar-te a la seva llista de distribució. No te’n penediràs.

Aquí només volem fer un ressò de les notícies del lleure que publiquem nosaltres i articles d’accés públic d’altres empreses del lleure o mitjans de comunicació que en parlin. Volem ser respectuosos, per això si incomplim cap dret, demanem disculpes, i fins i tot si calgués, retiraríem l’article.

Total Page Visits: 377 - Today Page Visits: 1

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Monitors de Lleure.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Ionos que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad