Extraescolars i colònies ja tenen el seu ‘protocol Covid’ aprovat pel Procicat

+info i estret de: https://diarieducacio.cat/extraescolars-i-colonies-ja-tenen-el-seu-protocol-covid-aprovat-pel-procicat/

Foto: Neteja de mans en unes colònies de Fundesplai | Foto: Fundesplai

 

El document proposa mesures que segueixen la pauta de la resta de protocols: grups estables i constants per garantir la traçabilitat dels contactes estrets, mesures en relació a l’ús de la mascareta, aspectes organitzatius com són l’ús de les dutxes i vestidors, i altres mesures de prevenció, seguretat i higiene com la ventilació, neteja i desinfecció dels espais o el rentat de mans i del material utilitzat.

Pel que fa a les extraescolars, el document s’aplica a les organitzades o promogudes pels centres educatius, les associacions de mares i pares d’alumnes o les seves seccions esportives, així com per les associacions esportives escolars o figures anàlogues, com les entitats esportives legalment previstes, i que estiguin previstes en les respectives  programacions  generals anuals. També s’apliquen, amb caràcter subsidiari i sempre que no hi hagi una regulació específica, a les activitats i modalitats formatives en centres no educatius.

 

Les entitats del sector han celebrat l’aprovació del protocol. “El valorem molt positivament, ja que reforça i subratlla la importància educativa (i social) de les activitats extraescolars i les colònies i sortides escolars, i ajuda a donar confiança a les famílies, escoles i entitats organitzadores en aquest context de tanta incertesa”, comenta Froilán Salgado, adjunt a la direcció general de Fundesplai, per al qual la normativa “es fonamenta (i dóna continuïtat) a la que ja es va posar en pràctica per aquest estiu i que va servir per a que les colònies i casals se celebressin amb un gran èxit”.

Per Sònia Recasens, directora de programes Educatius i Socials de la Fundació Pere Tarrés, el nou protocol “trencarà amb aquesta incertesa que arrosseguem des de fa tants mesos, per això animem les famílies a que apuntin els seus fills a les activitats extraescolars, com a activitats segures que són, i els donin l’oportunitat d’adquirir aquestes competències globals, ja que les extraescolars són una eina bàsica per trencar la bretxa social”.

 

Registre, distància… i mascareta quan es pugui

Entre les novetats en la realització de les activitats, el protocol estableix que s’haurà de realitzar un registre diari de l’assistència dels integrants del grup estable (esportistes, monitors, etc.) que s’ha de conservar al menys durant 1 mes.

En relació als espais en els quals es realitzaran les activitats extraescolars, el document preveu que la superfície d’espai disponible ha de permetre una distància mínima d’1,5 metres entre cada participant i, sempre que sigui possible, que les activitats tinguin lloc a l’aire lliure. També especifica que l’ús de la mascareta és obligatori a partir dels sis anys, excepte quan s’estigui realitzant una pràctica esportiva que sigui incompatible, a les classes d’instruments de vent i de cant, i quan l’ús estigui contraindicat per motius de salut.

 

Pel que fa a les colònies i sortides escolars, les d’un dia s’organitzaran en grups estables de convivència que seran coincidents amb els grups definits per l’activitat lectiva i tindran un o diversos monitors que hi interactuaran de manera transversal. S’especifica que poden conviure diferents grups de més d’un centre educatius en una mateixa instal·lació sigui amb allotjament o sense, sempre i quan es respectin els grups de convivència i la distància de seguretat entre aquests. El document també indica que s’ha de disposar d’un pla de neteja i desinfecció adaptat a cada instal·lació, als seus espais i usos (menjadors, habitacions, aules, espais esportius, lavabos i dutxes).

Sense públic als partits escolars

El document diu que les activitats realitzades en el marc dels Jocs Esportius Escolars de Catalunya que tinguin lloc en centres educatius “es realitzaran sense l’assistència de públic”. És a dir, sense l’assistència dels pares, que és el públic que hi acostuma a haver-hi. Aquesta mesura contrasta amb la recomanació que a finals d’agost va fer la mateixa Secretaria General d’Esports, en el sentit que en els partits amb menors d’edat s’havia de permetre l’accés a un adult per jugador. Algunes federacions estan anant una mica més enllà, com la de futbol, que recomana autoritzar a dos acompanyants per futbolista. En concret, el seu protocol, aprovat la setmana passada, diu això:

 

Tant si la competició es disputa a l’aire lliure como en espai tancat es podrà acollir públic en espais sectoritzats (màxim 2.000 persones a l’aire lliure i màxim 1.000 persones en espai tancat) o seients preassignats (màxim 3.000 persones a l’aire lliure i màxim 2.000 persones en espai tancat), de forma que es respecti entre els 13 espectadors la distància de seguretat establerta d’1,5 m i cadascun d’ells disposi d’un espai de 2,5 m2 En el cas d’instal·lacions amb aforament superior als màxims indicats caldrà presentar un pla específic que detalli el protocol aplicable davant de la Federació Catalana de Futbol, que al seu torn traslladarà a la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física per a la seva validació. Això no obstant, en encontres en els quals participin menors d’edat es recomana que el públic es redueixi a un màxim de dos acompanyants per futbolista.

Com explicava aquest diari fa uns dies, la prohibició d’accés als pares acaba provocant que s’amunteguin als accessos de les instal·lacions, a banda del que suposa tractar-los com a públic, i no com a part activa i necessària d’un procés educatiu que va més enllà de l’aspecte competiu o l’aprenentatge de la tècnica de l’esport que sigui.

 

El document també regula l’ús dels vestidors, dels quals diu que només seran utilitzats de manera simultània per infants i adolescents d’un mateix grup estable de les activitats extraescolars i, tant als vestidors com a les dutxes, caldrà mantenir la distància de seguretat i, per tant, el nombre de persones que els utilitzin simultàniament ha de garantir-ho.

Actuació en el cas de contagi

Pel que fa a la gestió de casos o de sospites, el document aprovat pel Procicat no introdueix gaires novetats pel que fa al que ja es ve aplicant als centres educatius. Aïllament davant de qualsevol sospita, i posar el cas en coneixement del responsable Covid de l’equipament. Per descomptat, ningú que hagi tingut una simptomatologia compatible amb la Covid durant els 10 dies previs a l’activitat hi ha de participar, i per això es fa firmar també una declaració de responsabilitat als responsables de la instal·lació.

En el cas de la Federació Catalana de Futbol, davant de qualsevol positiu del membre d’un equip cal comunicar-ho a la federació i aïllar la persona i tots els seus companys o entrenadors que es considerin contacte estret. “Si les persones que han de romandre en aïllament domiciliari comporten un nombre tal que redueixi el total de jugadors de l’equip a menys d’onze, menys de set o menys de cinc, segons es tracti de la modalitat de futbol 11, futbol 7 o futbol sala, es procedirà d’ofici a l’ajornament per causa de força major de tots els encontres que hagi de disputar l’equip en els 14 dies següents a l’últim contacte que es va tenir amb la persona positiva”, diu aquest protocol.

Mesures especials a Tortosa, Amposta i Roquetes

D’altra banda, el Procicat també ha aprovat mesures especials per a reduir l’augment de contagis de Covid19 a tres localitats de Terres de l’Ebre: Tortosa, Amposta i Roquetes. Aquestes mesures entraran en vigor quan es publiquin en el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i s’aplicaran durant 15 dies.

Es demana a la ciutadania que es quedi a casa tant com pugui i que redueixi al màxim l’activitat social i limiti els contactes, tant com sigui possible, a les persones que integren el grup de convivència habitual. Alhora, recorda que estan prohibides les reunions socials de més de 6 persones, com al conjunt del país.

Pel que fa als actes religiosos com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres, aquests hauran de limitar l’assistència al 50% de l’aforament.

En l’àmbit de l’hostaleria i restauració, s’elimina el consum en barra i sempre s’haurà de realitzar a la taula. També es limita l’aforament tant a l’interior com a l’exterior un 50%. L’horari de tancament d’aquests establiments serà a la 1:00 hores com a màxim. Sempre que sigui possible, s’haurà d’utilitzar preferiblement servei a domicili i comandes per emportar.

L’activitat comercial s’ha de dur a terme evitant qualsevol aglomeració. Tant en espais tancats com en espais a l’aire lliure, la distància física de seguretat s’estableix en 1,5 m. L’aforament màxim permès és l’equivalent a 2,5 m2 per persona.

Es poden dur a terme les activitats culturals d’arts escèniques i musicals, cinema o exposicions tant en recintes estables, com ara teatres, cinemes, carpes de circ o similars, com a l’aire lliure sempre que l’aforament no superi el 70%. L’aforament de les activitats esportives també es limitarà a un 50 per cent, sempre seguint els plans treballats en l’àmbit del Procicat.

 

 

+info i estret de: https://diarieducacio.cat/extraescolars-i-colonies-ja-tenen-el-seu-protocol-covid-aprovat-pel-procicat/

______________

Important. Monitorsdelleure informa:

Aquesta informació no ha sigut creada per @monitordelleure. Si vols aquesta informació al seu temps i directament de la font oficial, hauries d’anar a l’enllaç de sobre i apuntar-te a la seva llista de distribució. No et penediràs.

Aquí només volem fer un ressò de les notícies del lleure que publiquem nosaltres i articles d’accés públic d’altres empreses del lleure o mitjans de comunicació que en parlin. Volem ser respectuosos, per això si incomplim cap dret, demanem disculpes, i fins i tot si calgués, retiraríem l’article.

Total Page Visits: 1420 - Today Page Visits: 1

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Monitors de Lleure.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Ionos que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad