Primers Auxilis (Campaments i més)

+info i estret de: https://www.campaments.cat/actualitat/noticies/primers-auxilis

Marxar de campaments és tota una aventura però això no treu que haguem d’estar preparats i preparades per qualsevol actuació ràpida que haguem de dur a terme. Tenir uns coneixements bàsics de primers auxilis ens farà estar més tranquils i reaccionar correctament davant d’una emergència.

Conceptes bàsics pels Primers Auxilis

Quan ens trobem davant d’una situació d’emergència, els passos que hem de seguir és el que es coneix amb el nom de PAS:

  • Protegir: tant a la víctima com a la resta de persones per evitar que la situació s’agreugi.
  • Avisar: cal que ens posem en contacte amb el servei d’emergència trucant al 112 per demanar ajuda.
  • Socórrer: realitzar les accions necessàries per auxiliar a la víctima, sempre i quant sapiguem què hem de fer i tinguem el material adequat per fer-ho.

Un concepte que ens pot ajudar és “Mirar molt, tocar poc, moure si és imprescindible”. Sempre és millor deixar que actuïn les persones expertes.

La Farmaciola

Quan preparem una farmaciola hem de tenir en compte el tipus d’activitat, la durada i el tipus i nombre de persones a les que està destinada. D’aquesta manera, la farmaciola variarà tenint en compte aquests aspectes.

En el següent llistat trobarem els productes bàsics que en general haurien de formar part de la farmaciola:

Pinces Suero oral
Guants d’un sol ús Termòmetre
Gases estèrils Respall d’ungles
Esparadrap hipoal·lèrgic Crema hidratant
Tiretes Manta termoaïllant
Benes de gasa Bosses de gel sintètic
Cotó fluix Triangles de roba per a immobilitzacions i embenatges improvisats
Antisèptic acolorit (Ex: Betadine) Agulles imperdibles
Alcohol Tub de Mayo o Guedel (per mantenir oberta la via aèria i evitar empassar la llengua)
Aigua oxigenada Màscara protectora facial
Sabó Llanterna

Per guardar-ho tot podem utilitzar un recipient qualsevol com una caixa metàl·lica o de plàstic resistent. Cal que tanqui hermèticament i que sigui fàcil de transportar.

L’haurem de guardar en un ambient fresc, que no sigui humit ni amb calor directe, i fora de l’abast dels infants.

És molt important no tancar-la amb clau ja que si ens fa falta pot ser que no la trobem.

També ens serà útil tenir una llista del material que hi tenim per poder comprovar que hi és tot i reposar allò que ja s’hagi utilitzat.

Els medicaments

La primera norma en referència als medicaments és que no es poden administrar als infants a no ser que tinguem l’autorització expressa de les seves famílies. En el cas que estiguem de campaments i ho recepti un metge sí que podrem administrar-los però de totes maneres es recomana avisar a la família perquè en siguin coneixedors.

Com actuem quan estem de campaments?

Febre

Quan ens trobem lluny d’un nucli urbà i tenim un infant amb una febrada molt alta de vegades és necessari administrar un antitèrmic (paracetamol o ibuprofè) per poder arribar el més aviat possible a un centre sanitari.

Tenint en compte això, cal demanar prèviament a les famílies una autorització expressa i que indiquin a la fitxa de salut quin dels dos medicaments pot prendre i en quines quantitats. Pot ser útil demanar també el pes de l’infant per comprovar amb les instruccions del medicament si les quantitats que ens han indicat són les correctes.

Remeis casolans:

  • Compreses mullades amb aigua freda, es poden col·locar al front, al clatell, a la panxa o als canells
  • Compreses de vinagre i aigua a parts iguals
  • Ficar-se a una banyera amb aigua tèbia

Cops i hematomes

Hem d’aplicar fred a la zona sempre que sigui possible com a mínim durant 10 minuts. Si disposem de gel mai l’hem de posar directament sobre la pell, l’hem d’embolicar amb roba.

Els hematomes no s’han d’apretar ni punxar.

Si el cop és al cap hem d’estar molt atents/es al comportament de l’infant. S’ha d’evitar que s’adormi i en cas de somnolència, vòmits o mareig s’ha d’anar a l’hospital directament.

Ferides

La gravetat d’una ferida dependrà de la profunditat, la localització, l’extensió, la presència de brutícia o cossos estranys, la hemorràgia, l’edat de la víctima i el temps de reacció (com més alt més risc d’infecció).

En el cas de ferides lleus hem de seguir aquests passos:

  • Tranquil·litzar la persona afectada i explicar-li què farem
  • Adoptar mesures d’autoprotecció sempre que sigui possible i disposem del material: posar-nos guants d’un sol ús, evitar tocar la seva sang amb les mans desprotegides, etc.
  • Netejar la ferida amb aigua i sabó per tal de evitar (o minimitzar) el risc d’infecció. Tapar-la amb una gassa i subjectar-la amb bena o esparadrap. No hem de posar mai cotó fluix directament sobre la ferida.
  • Revisar les vacunes que té administrades el ferit, sobretot la del tètanus

En cas que hi hagi un objecte clavat: no retirar-lo mai! Netejar tant bé com puguem i fer un embenat tipus “donut” que envolti l’objecte i permeti tapar el voltant de la ferida. S’ha d’evitar al màxim de moure l’objecte per evitar més lesions internes.

Hemorràgies

Per les ferides que sagnen poc és suficient netejant amb aigua i sabó i pressionar amb una gassa. Quan ha parat una mica l’hem de tapar amb un gassa i embenar o subjectar amb esparadrap.

Per les ferides que sagnen molt si la gassa s’empapa tota no l’hem de retirar, n’hem d’afegir una altra a sobre i continuar pressionant. Si la ferida sagnant es troba en una extremitat i no hi ha sospita de traumatisme que ho impedeixi (fractura…) cal elevar-la per damunt del nivell del cor, mantenint la pressió directa.

Mai hem de fer un torniquet per aturar les hemorràgies!

Picades i mossegades

Es tracta de ferides amb alt risc d’infecció i que a més tenen el risc de transmissió de malalties o que s’inoculi verí.

En aquest casos hem d’intentar mantenir la víctima en repòs i impedir qualsevol moviment ja que a més moviment més ràpid circula la sang i, per tant, més ràpid s’escampa el verí si n’hi ha.

L’extremitat afectada s’ha de mantenir a un nivell més baix que la resta del cos.

La ferida l’hem de rentar amb aigua i sabó i cobrir amb gasa estèril. Ens pot ajudar aplicar-hi fred.

A continuació cal anar directament a un centre d’atenció mèdica.

Si es pot, ens serà d’ajuda identificar l’animal que ens ha picat o mossegat.

Cremades de primer grau

Són les que provoquen envermelliment de la pell (com les solars) i lesions superficials que poden acabar provocant butllofes, però no hi ha una lesió profunda de la pell. Els passos que hem de seguir són els següents:

  • Refredar amb aigua o sèrum fisiològic durant 10-15 minuts
  • Aplicar crema hidratant en una cremada solar
  • No trencar ni buidar les butllofes
  • Assecar sense fregar fort
  • Cobrir amb gases estèrils o roba el més neta possible. A les mans o als peus cal separar els dits amb gases
  • Si la lesió no ha de ser examinada per un professional sanitari: cobrir amb gases estèrils i embenat que no comprimeixi excessivament

En casos de cremades més greus en què es destrueix part de la pell fins a capes més profundes, cal netejar la ferida amb sèrum fisiològic, tapar-la amb gasses estèrils i traslladar la persona al centre mèdic.

Remeis casolans:

  • Compreses de vinagre reduït amb aigua.
  • Posar crema hidratant, oli d’oliva o clara d’ou.
  • Aloe vera

Ennuegaments: Maniobra de Heimlich

Aquest procediment s’utilitza en casos d’ennuegament en què la persona afectada ha perdut la capacitat de tossir. Això fa que per ella mateixa no sigui capaç d’expulsar l’objecte que li obstrueix la respiració.

Per realitzar la maniobra, cal col·locar-se darrere la persona i passar els braços per sota les seves aixelles. Es col·loca un puny just sota el seu estèrnum i amb l’altra mà s’empeny el puny en direcció cap a l’estómac i al mateix temps cap amunt.

En nens petits es fa exactament igual però fent menys força (no s’ha d’arribar a aixecar el nen del terra).

Pèrdua de consciencia: Posició Lateral de Seguretat

Es tracta d’una posició en la qual es col·loca una persona quan està inconscient però respira i té pols. S’estira la persona de costat, lleugerament inclinada cap endavant. La cama que queda a la part superior es col·loca doblegada pel genoll per evitar que la persona es tombi completament cap endavant. El braç que queda a la part superior també es doblega i es pot col·locar sota el coll per donar més estabilitat a la persona.

Més remeis casolans!

Diarrea

  • Aigua d’arròs: posar a bullir 1 litre d’aigua; quan estigui bullint, afegir una mica de sal i mitja tassa d’arròs durant 20 minuts. Després colar i deixar refredar l’aigua, i ja ens la podem beure amb una mica de llimona.
  • Puré de pastanaga: la pastanaga afavoreix la regulació intestinal. S’han de bullir durant 90 minuts i després triturar-les per menjar-nos el puré.

Vòmits

Bullir 1 litre d’aigua durant 5 minuts. Deixar refredar fins que estigui tèbia, afegir-li el suc d’una llimona, 2 cullerades soperes de sucre, una cullerada petita (de cafè) de bicarbonat i una mica de sal. Això s’ha de mantenir a la nevera, i s’ha d’anar bevent molt de mica en mica.

Restrenyiment

  • Massatges a la panxa
  • Beure un got d’aigua calenta al matí
  • Beure molta aigua (almenys 1’5 litres)
  • Menjar molta fibra

Mal de panxa (Còlics)

  • Infusions de camamilla, farigola, maria lluïsa poniol, matafaluga o anís estrellat
  • Fer un massatge suau a la panxa, amb les mans calentes

Mal de cap

  • A vegades el mal de cap pot venir dels nervis; descansar i prendre una infusió de til·la pot ajudar
  • Quan és migranya, convé estirar-se en una habitació a les fosques
  • Agafar un cogombre i tallar-lo en trossos. Posar-los sobre el front i els canells. Tenir-ho durant 1 o 2 hores mentre s’està estirat.

Tos: Inhalar ceba

Refredat

  • Prendre llet calenta amb mel
  • Prendre suc de llimona amb mel (o sense)
  • Infusió de farigola
  • Bafs d’aigua amb sal
  • Bafs de farigola o camamilla
  • Rentats de les fosses nasals amb aigua i sal
  • Suc de taronja o de llimona preparat amb taronges o llimona naturals

Mal de coll

  • Suc de llimona amb mel calenta
  • Untura de belladona
  • Infusió de farigola i llimona
  • Gàrgares de sàlvia, farigola o camamilla

Mal de peus: Posar els peus en remull amb aigua tèbia, sal i vinagre. Deixar-los durant una estona.

 

 

+info i estret de: https://www.campaments.cat/actualitat/noticies/primers-auxilis

Total Page Visits: 2266 - Today Page Visits: 1

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Monitors de Lleure.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Ionos que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad