Colònies, casals i campaments: campanya d’estiu 2020

+info i estret de: http://diarieducacio.cat/blogs/aprenentatgeservei/2020/09/02/colonies-casals-i-campaments-campanya-destiu-2020/

 

La campanya d’aquest estiu hagi estat la més atípica i difícil de les darreres dècades. La participació ha superat les expectatives, però no impedirà que les entitats necessitin molt de temps per sobreposar-se del sotrac econòmic. I les mesures de prevenció del virus han estat efectives, si bé el resultats no son del tot extrapolables.

Salvador Carrasco

Neteja de mans amb gel hidroalcohòlic | Foto: Fundesplai

La campanya es va haver de plantejar l’inici i els seus preparatius en ple confinament; sumits en uns processos inèdits de preparació i presentació d’ERTOs; amb un retard considerable i exigències sanitàries inicials (distanciament físic de 2 metres) que feien impossible la celebració de les colònies i moltes altres activitats de la campanya; i, per acabar-ho d’adobar, amb un més que eloqüent, si no calculat, silenci sobre temes econòmics, en moments que es preveia una forta baixada en les inscripcions i un considerable augment de les despeses per les imprescindibles mesures sanitàries i higièniques. A finals de març, moltes de les entitats organitzadores van plantejar-se molt seriosament si era possible i viable la campanya d’estiu, quin cost real podria tenir i com finançar-la.

La campanya, llençada al mes de febrer, es va paralitzar un mes més tard amb la crisi de la Covid19. Puc assegurar que la presa de decisions fou prou complicada i que la disponibilitat i el compromís dels responsables, dels equips, dels monitors i monitores, del personal de cuines i neteja, seria un factor determinant. A finals de juny encara teníem temes claus per tancar, a pocs dies de l’anada a les primeres colònies i casals d’estiu.

Vessant econòmica

El mes de juny el conjunt de les inscripcions a les activitats a colònies, casals i campaments d’estiu de Fundesplai (per parlar només del que conec) tenien una baixa d’inscripció d’un 48% menys respecte de la mateixa data del curs passat. L’actual campanya acaba el 14 de setembre i, a data d’avui, s’han fet 31.653 inscripcions a les activitats d‘estiu de Fundesplai (falten els casals de setembre), el 41% menys que l’estiu del 2019.

Per aquells mateixos dies, el conseller de Treball, Benestar i Famílies anunciava una convocatòria de 3,5 milions específica per a beques extraordinàries que gestionarien les entitats; 1,5M de línia de subvencions per al sobrecost per la Covid i 1,5 per contractacions de les entitats, amb un total de 6,5 milions d’euros. Han estat quantitats molt allunyades de les necessitats i de les reiterades propostes del sector a l’administració de la Generalitat de Catalunya i al seu president, el qual, amb tot, valorava i compartia les raons de la importància de la campanya de colònies en l’any de la pandèmia.

Així, amb aquests nivells d’ inscripcions, amb la consegüent baixada d’ingressos, i la inversió econòmica insuficient prevista per la Generalitat, els dèficits als que hauran de fer front les entitats s’han disparat. De fet, les entitats han hagut de recórrer al crèdit per finançar les activitats d’estiu i intensificar campanyes per obtenir ajuts privats que permetin fer front a una situació econòmica ben compromesa, que passarà factura al llarg de tot el proper any i mig.

Vessant sanitària

L’Hospital de Sant Joan de Déu, de Barcelona, va dur a terme un estudi d’investigació/acció sanitària a 22 Colònies i Casals d’Estiu, vinculats a Fundesplai, durant cinc setmanes, de juny a juliol. Es van recollir, de manera sistèmica, mostres de 1.905 participants que havien desenvolupat llurs activitats en un entorn de convivència similar al d’una escola. A part, s’han estudiat també altres grups de convivència a casals que havien tingut algun infant o monitor diagnosticats de Covid19.

L’estudi, amb Iolanda Jordan (de l’Hospital de Sant Joan de Déu) com a investigadora principal, va ser finançat per importants donacions privades. Hi van participar més de 60 professionals, amb la col·laboració d’experts nacionals i internacionals, del BIOCOMSC de la UPC, l’Institut de Salud Global de Barcelona, el Centre de Regulació Genòmica i amb la coordinació amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Durant cinc setmanes la recerca ha identificat un total de 39 casos de nova aparició: 30 infants i 9 monitors, 12 dels quals van resultar positius secundaris. Una taxa de reproducció local (R0) del 0,3, sis vegades més baixa que la presentada, en el moment de l’estudi, per la població general, del 1’7 al 2, en les àrees on estaven ubicades les activitats. La major part dels 22 casos índex pediàtrics detectats no han transmès cap infecció a les colònies. Cinc casos ho han tramés a un contacte, dos a dos contactes i un a tres contactes.

L’estudi constata que a les colònies i casals s’han implementat mesures bàsiques de contenció de riscos: rentada freqüent de mans (de 4 a 5 vegades al dia), grups bombolla (que permetien una quarentena selectiva), ús de mascaretes i organització d’activitats, principalment, a l’aire lliure. Els menors de 12 anys han mostrat la mateixa capacitat transmissora del virus que la dels 13 als 17 anys.

Els investigadors assenyalen algunes limitacions en el moment d’extrapolar els resultats: només s’han fet durant cinc setmanes; els resultats provenen de proves PCR i falten encara els resultats de tests serològics; les activitats s’han fet amb grups petits i, principalment, a l’aire lliure. Els resultats, adverteixen amb motiu, no son directament extrapolables en altres condicions.

El gerent de l’Hospital de Sant Joan de Déu resumia els resultats més rellevants destacant  que “la taxa de transmissió de la infecció als casals d’estiu ha estat molt inferior a la que presentava la població general en el moment de l’estudi, la qual cosa dóna suport a la idea que les mesures implementades a les colònies i als casals han estat molt exitoses pel seu correcte desenvolupament. A més, els contagis observats han estat reflex de la situació de l’entorn on estava el casal, descartant que els mateixos siguin focus de disseminació de la infecció, en no haver observat taxes anormalment elevades”.

Els resultats d’aquest estudi venen a ratificar algunes de les conclusions d’altres estudis, com el realitzat per un equip d’investigadors de la Universitat de Liverpool, amb una mostra de 651 participants, sobre el menor grau d’incidència de la Covid19 entre els menors.

 

+info i estret de: http://diarieducacio.cat/blogs/aprenentatgeservei/2020/09/02/colonies-casals-i-campaments-campanya-destiu-2020/

______________

Important. Monitorsdelleure informa:

Aquesta informació no ha sigut creada per @monitordelleure. Si vols aquesta informació al seu temps i directament de la font oficial, hauries d’anar a l’enllaç de sobre i apuntar-te a la seva llista de distribució. No et penediràs.

Aquí només volem fer un ressò de les notícies del lleure que publiquem nosaltres i articles d’accés públic d’altres empreses del lleure o mitjans de comunicació que en parlin. Volem ser respectuosos, per això si incomplim cap dret, demanem disculpes, i fins i tot si calgués, retiraríem l’article.

Total Page Visits: 1166 - Today Page Visits: 1

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Monitors de Lleure.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Ionos que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad