Consells pels campaments d’hivern

+ info i estret de: https://www.escoltesiguies.cat/noticia/23233/consells-pels-campaments-dhivern

Campaments i Més ens deixa un bon grapat de consells per afrontar el fred durant els campaments d’hivern i consells ecològics pel Nadal. No te’ls perdis!

Què podem fer quan fa fred?

Ja som a l’hivern i moltes entitats de lleure aprofiten per marxar de campaments i sortides. Sembla que amb el fred sigui més difícil preparar activitats però només ens fa falta fer volar la imaginació.
En primer lloc és important que aprofitem bé les hores de llum i, per això, cal que ens llevem ben d’hora i disfrutem d’aquestes hores a l’exterior.

El fred ens pot jugar una mala passada, per tant, és important anar ben abrigats i prendre precaucions. En el següent enllaç trobareu consells que segur que us són ben útils.

A les tardes, quan comença a marxar el sol és el moment perfecte per fer manualitats en un lloc tancat. Durant el matí, si estem al bosc, podem recollir elements de la natura per a decorar l’espai, celebrar el Nadal o fer regals. Aquí en teniu alguns exemples:

  •  Boix: amb les branques verdes podem fer centres de taula, corones o decoració en general.
  •  Boix grèvol: és un arbust protegit que no podem collir. A les fires en venen provinents de plantes expressament cultivades.
  •  Card: si a finals d’estiu recollim la flor del card i la deixem assecar ens serà útil per a realitzar un munt de decoracions.
  •  Cep: per la seva forma recargolada és molt útil per a formar coves i racons en el pessebre.
  •  Escorça d’arbres caiguts: el podem utilitzar tan per decoració com pel pessebre.
  •  Eucaliptus: s’acostuma a utilitzar per fer ramillets.
  •  Fulles seques: podem buscar diferents colors per decorar (grogues, daurades, porpres, fúcsies,…)
  •  Palla: és un bon element per crear estrelles o altres figures de Nadal. Perquè no se’ns trenquin les tiges de palla quan estan seques, cal que les submergim en aigua tèbia durant una o dues hores. A partir d’aquí podem construir figures amb filferro i penjar-les amb fils.
  • Pinyes: serveixen per decorar. Si les pintem amb esprai quedaran molt boniques!
  • Serradures de futa: les podem utilitzar en el pessebre o per fer manualitats enganxant-les amb cola blanca
  • Vesc: s’acostuma a penjar un ramillet sobre les portes

I a les nits, no cal que ens tanquem a casa! Què us sembla una activitat d’estels?

Consells ecològics pel Nadal

És important tenir clar com utilitzarem els recursos naturals per fer-ne un bon ús i minimitzar l’impacte ambiental.

La molsa és un element força utilitzat en aquestes èpoques de l’any i alhora molt sensible. Es tracta d’una espècie vegetal fixadora del sòl que té una gran capacitat de retenció d’aigua i d’acumulació de nutrients. També és l’habitat d’animals petits, el substrat on germinen llavors i un bon protector del sòl. Com que té un creixement molt lent, es recomanable evitar utilitzar molsa per a la decoració i el pessebre. Podem utilitzar altres materials sintètics que simulin el mateix efecte o altres elements naturals com sorra o pedres.
Si finalment decidim recollir-la, és molt important no fer-ho dins de zones naturals protegides. Es poden recollir superfícies contínues inferiors a 1 m2, de manera que quedi una superfície igual o superior a l’extreta en el terreny, repartida homogèniament. No s’ha de malmetre el substrat i s’han d’utilitzar eines adequades que no causin danys. Cal recordar que tots els terrenys forestals tenen titular, ja sigui públic o privat, i, per tant, cal l’autorització del propietari.
Un cop utilitzada, si l’assequem la podrem reutilitzar durant molts anys.

L’arbre de Nadal és un emblema d’aquestes festes però hi ha moltes maneres de fer-lo. Per exemple, podem decorar qualsevol arbre o planta que tinguem a casa (sense que sigui necessàriament un avet) o el podem construir nosaltres mateixos amb materials reutilitzats com els palets de fusta.
En el cas dels avets, si després el volem trasplantar en el medi natural, en primer lloc cal regar-lo una mica durant els dies que estigui a casa. Quan hagin passat les festes cal trasplantar-lo en una zona adequada, és a dir, valls orientades al nord en zones de muntanya per sobre els 800metres d’altitud. Una altra opció és portar-lo als punts de recollida que s’organitzen a la majoria de municipis. D’aquesta manera ens assegurem que el nostra arbre és reciclat per donar-li un nou ús.

I què fem amb els regals?

També són èpoques de regals i d’amics i amigues invisibles. Si ho volem fer amb el nostre grup d’infants els hi podem marcar unes condicions bàsiques:
• Apostem per regals fets a mà reutilitzant materials
• Evitem les joguines sexistes i bèl·liques i triem les que potenciïn la cooperació i el joc en comú
• Intentem reutilitzar el paper de regal o emboliquem amb materials reutilitzables com bosses o caixes
• Si finalment hem de comprar alguna cosa, intentem fer un consum responsable, solidari i just

Si marxem de campaments i tenim en compte aquests consells segur que el nostre impacte a la natura serà mínim.

Bones festes, bon any i bons campaments!

Notícia publicada originalment al web de Campaments i Més.

 

+ info i estret de: https://www.escoltesiguies.cat/noticia/23233/consells-pels-campaments-dhivern

Total Page Visits: 1990 - Today Page Visits: 1

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Monitors de Lleure.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento: No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Ionos que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad