Objectiu 2021 Dels Esplais: Consolidar-Se Com A Servei Essencial

+info i estret de: https://xarxanet.org/social/noticies/objectiu-2021-dels-esplais-consolidar-se-com-servei-essencial

La presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai, Sheila Beltran, considera que la clau és apostar per projectes innovadors. Font: Federació Catalana de l'Esplai. Font: Federació Catalana de l'Esplai
La presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai, Sheila Beltran, considera que la clau és apostar per projectes innovadors. Font: Federació Catalana de l’Esplai.

Les entitats d’educació en el lleure es proposen potenciar la implicació de les famílies, formar i motivar els equips, i aconseguir més finançament per superar la crisi sanitària.

El 2021 ha de ser un any en què les dificultats es converteixin en oportunitats. I també ha de ser un any en què els esplais tornin a activar-se. Els reptes que es plantegen els esplais tenen un focus: superar la crisi sanitària i potenciar la implicació de les famílies. En moments d’incertesa com els actuals, el sector es proposa defensar amb més força que mai el valor educatiu i social de l’educació en el lleure.

La presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai, Sheila Beltran, considera que la clau és apostar per projectes innovadors que cobreixin les necessitats actuals, buscar recursos econòmics i formar i motivar els equips.

Reactivar els esplais com a llocs segurs

El primer objectiu, però, és que els esplais tornin a funcionar. Ara mateix, derivat de les mesures de la pandèmia, els esplais no poden fer activitats presencials. Això, d’una banda, és perjudicial per als infants i adolescents perquè ara és quan passen més estona dins de casa amb la seva família i si dins del seu nucli pateixen vulnerabilitats, violències o un estat emocional greu, ningú se n’adona.

Segons Joan Morte, vicepresident del Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC), la feina dels monitors i monitores com a “detectors” de vulnerabilitats en infants i adolescents és ara més necessària que mai. I aquesta tasca no la pot desenvolupar l’escola, perquè “ja tenen prou feina en poder avançar matèria i complir amb els protocols”. Així, calen els agents que s’encarreguin del benestar personal dels infants i adolescents. “Si no, la infància estarà marcada per aquesta crisi i els efectes es notaran a llarg termini”, alerta Morte.

Formar i motivar els equips

D’altra banda, la suspensió de les activitats també és negativa per als monitors i monitores. Aquests nois i noies d’entre 18 i 25 anys dediquen el seu temps lliure a educar infants i joves. Ara, però, estan desgastats per l’excés de virtualitat. Si estudien o treballen, ho fan a través de la pantalla, i quan acaben la jornada, tornen a connectar-se online per fer de monitors/es. Tal com apunta Morte, aquesta falta de presencialitat està desvinculant els monitors/es de les activitats.

Beltran també considera que els mesos de suspensió d’activitat ha perjudicat el nivell de vinculació dels equips dels esplais. “Durant el 2021, els esplais hauran de fer un esforç per recuperar les seves bases. Entre totes ho hem de fer possible amb formació i amb la promoció d’activitats col·lectives”, explica la presidenta de la Federació Catalana de l’Esplai.

Aquesta formació ha de centrar-se sobretot en l’educació emocional i s’ha d’oferir en esplais, en clubs d’esport, a les famílies i a les escoles. “Quants infants no deuen entendre les coses i no pregunten per por de…? O quants adolescents tenen vergonya i no expressen el que senten?”, reflexiona el vicepresident del MCECC.

Potenciar la implicació de les famílies

Si la vinculació dels monitors i monitores és bàsic per al funcionament dels esplais, també ho és la relació amb les famílies. Per a la Federació Catalana de l’Esplai, la confiança i la implicació de les famílies és un aspecte clau en l’educació en el lleure.

La disminució de l’activitat durant la pandèmia ha perjudicat aquest vincle, sobretot perquè moltes famílies estan espantades i són més reticents a apuntar els seus fills i filles en activitats presencials d’esplai. És per això que un altre dels grans reptes dels esplais aquest 2021 és potenciar la implicació dels pares i mares.

En aquest sentit, la directora de l’Esplai El Nus, de Sant Joan Despí, Clara Carranza, destaca que els esplais han demostrat que saben adaptar-se a la nova normalitat. “Quan els centres d’educació formal no sabien com encarar la nova normalitat, els esplais vam ser capaços de preparar, dinamitzar i adaptar les activitats d’estiu enmig de moltes incerteses. Vam prioritzar l’equilibri emocional que necessitaven les criatures i vam marcar el camí per la tornada a classes”.

En resum, Carranza ho té clar: “Hem tingut i tenim l’oportunitat de demostrar que som organitzats, responsables i referents… Que ho sabem fer i que ho fem bé”.

Buscar nous recursos econòmics

Finalment, un dels objectius fonamentals dels esplais aquest 2021 serà la cerca de recursos econòmics per a les famílies. En definitiva, els recursos públics són imprescindibles per fer front als reptes de les entitats.

“És més necessari que mai arribar als infants i joves, garantir el dret al lleure, malgrat les circumstàncies, i ser conscients que l’efecte sobre l’economia de les famílies serà considerable”, apunta Beltran. Aquests recursos són indispensables perquè cap jove ni infant es quedi al marge.

 

 

+info i estret de: https://xarxanet.org/social/noticies/objectiu-2021-dels-esplais-consolidar-se-com-servei-essencial

______________

Important. Monitorsdelleure informa:

Aquesta informació no ha sigut creada per @monitordelleure. Si vols aquesta informació al seu temps i directament de la font oficial, hauries d’anar a l’enllaç de sobre i apuntar-te a la seva llista de distribució. No et penediràs.

Aquí només volem fer un ressò de les notícies del lleure que publiquem nosaltres i articles d’accés públic d’altres empreses del lleure o mitjans de comunicació que en parlin. Volem ser respectuosos, per això si incomplim cap dret, demanem disculpes, i fins i tot si calgués, retiraríem l’article.

 

 

Total Page Visits: 1819 - Today Page Visits: 1

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Monitors de Lleure.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento:  No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Ionos que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad