+info i estret de: https://www.escoltesiguies.cat/noticia/23922/uns-campaments-sostenibles1
Consells i propostes per reduir la petjada ecològica de les nostres activitats quan anem de campaments. Defensem la natura i protegim la vida!
Consells i propostes per reduir la petjada ecològica de les nostres activitats quan anem de campaments:
Entorn natural
|
- Quan realitzem rutes de muntanya, cal prioritzar l’ús de senders senyalitzats.
- Cal que reduïm el soroll al màxim en les hores nocturnes per no molestar la fauna del nostre entorn.
- Si fem algun tipus d’observació d’algun animal, procurem retornar-lo viu al seu lloc de procedència i no manipular-lo innecessàriament.
- Hem d’evitar arrencar plantes i canviar l’entorn. Abans ens hem de preguntar si és necessari fer-ho i preguntar-nos si l’element és abundant. Sobretot no s’ha d’arrencar ni trencar cap tipus de flor, branca o bolet en parcs naturals atès que la llei ho prohibeix.
- No hem de fer reguerots o solcs al voltant de les tendes. Això es feia quan les tendes no tenien els terres cosits. Si plantem bé les tendes no tindrem filtracions i evitarem l’erosió dels sòls i malmetre la capa vegetal dels prats.
- Procurem utilitzar les latrines correctament.
|
Transport
|
- Intentem utilitzar el transport públic sempre que sigui possible. A vegades no cal marxar lluny per gaudir de la natura.
- Si no és possible agafar el transport públic, procurem minimitzar l’ús del transport privat mitjançant vehicles compartits o bé amb el lloguer d’un autocar.
- Podem organitzar activitats per promoure l’ús de la bicicleta.
|
Residus i deixalles
|
- Intentem reduir al màxim els residus que generem durant els campaments. A l’hora d’anar a comprar, caldria prioritzar la compra a l’engròs i que tingui el mínim embolcall possible. A més, hauríem de procurar que tot el que generem es pugui reciclar.
- Impulsem la recollida selectiva de les deixalles i fem-ne la separació segons els diferents contenidors del lloc on les portem a llençar.
- Deixem la zona d’acampada neta d’escombraries, papers, plàstics o qualsevol altre material no procedent del bosc. No descuidem la zona de les latrines!
- Recomanem als infants i joves l’ús de la cantimplora, la carmanyola i el boc’n’roll per tal d’evitar productes d’un sol ús i residus innecessaris.
- Utilitzem sempre que sigui possible bombones de gas reutilitzables.
- No llencem els olis de cuinar ni a l’aigua ni a terra. Guardem-los en un pot i portem-lo al punt de recollida més proper (supermercats, punts verds, deixalleries, etc.).
|
Alimentació
|
- Proposem-nos comprar productes d’elaboració ecològica certificada, dins de les nostres possibilitats.
- Minimitzem el consum de productes càrnics per tal de reduir l’impacte en el medi ambient que això provoca.
- Podem col·laborar amb el comerç just i comprar-hi el cafè i la xocolata, entre d’altres.
- Intentem comprar productes frescos, de proximitat i a granel. Fem-ne una bona previsió i el menjar no se’ns farà malbé.
|
Aigua
|
- Pensem estratègies d’estalvi d’aigua com, per exemple, vigilar que les aixetes o mànegues tanquin bé. També podem controlar-ne la pressió, de manera que surti menys aigua.
- Respectem els rius, embassaments i fonts d’aigua, per la qual cosa cal vigilar sempre de no contaminar-los, canviar-ne l’estructura ni obstruir-ne el pas de l’aigua.
- Procurem rentar els plats i els estris de cuina allunyats del riu (mínim 50 m) i fem-ho amb detergents biodegradables. Els sabons contenen tensoactius i fosfats que produeixen un gran impacte en l’hàbitat aquàtic. A més, retirem-ne totes les restes orgàniques abans de rentar-los.
|
Material
|
- Valorem la necessitat del material fungible en les nostres activitats i de quina manera es pot reduir. Podem reutilitzar retalls i restes de material abans de comprar-ne de nou o bé inventar-nos activitats en les quals no es necessiti.
- Fomentem la conservació i l’endreça del material. És millor tenir-ne poc de ben conservat que no pas molt que es pugui fer malbé. D’aquesta manera, en reduïm el consum i contribuïm en l’estalvi de molts materials perjudicials per al medi ambient.
- Imprimim els cançoners a dues cares i intentem al màxim reutilitzar-los d’un any per l’altre.
|
Energia
|
- Aprofitem al màxim la llum natural per realitzar les activitats. A la nit gaudim de la llum de la lluna i, en cas necessari, intentem utilitzar piles recarregables.
|
Font: El Correu 101, secció Recursos pàg. 14. Estiu 2019 · Text: Aina Serrallonga i Irene Alerm (membres del Consell de Redacció)
+info i estret de: https://www.escoltesiguies.cat/noticia/23922/uns-campaments-sostenibles1
Total Page Visits: 1759 - Today Page Visits: 1