Aprenem de les colònies escolars!

Extret i + info a l’enllaç original:  http://www.e-colonies.cat/noticia/1494/aprenem/col/nies/escolars

 

Autor

Edgar Iglesias

Professor del Departament de Pedagogia Aplicada UAB. Col·laborador de la Fundació Jaume Bofill i membre de l’AEIRaval

 

ESPECIAL REVISTA “LLEURE”: “Els aprenentatges que s’hi generen són fàcilment significatius per a tothom i faciliten la construcció de relacions personals significatives i traslladables al centre educatiu”.

 

 

Opinió de la revista ‘Lleure

Fa uns dies, preguntava a alguns infants i joves que descrivissin la seva experiència de participació en les colònies escolars. Les respostes giraven entorn de paraules com “aprendre, divertir-me, convivència, emocionants, sorpresa, Il•lusió, experiència, amics, riure, investigar, relacions, alegria o jocs”. Si ens hi fixem, un element comú que se’n desprèn és l’existència d’emoció. És a dir, els infants i joves descriuen un context que sembla coincidir amb una condició comuna que assenyala la recerca educativa per un major aprenentatge: fer del procés educatiu una experiència, plena d’emocions i relacions personals significatives.

Endinsem-nos al món de les colònies escolars, partint de dos trets inherents a la seva essència: els aprenentatges que s’hi generen són fàcilment significatius per a tothom (infants, joves i equips docents) i faciliten la construcció de relacions personals significatives i traslladables al centre educatiu (entre infants i entre equip docent). Alhora i per tal d’avançar-ne cap a la seva normalització, com una activitat curricular més, cal preservar algunes condicions. Inicialment, en destaquem dues: Garantir l’equitat d’accés, si concebem aquesta activitat com a dret educatiu ineludible i des de la seva rellevància educativa, és indispensable assegurar-ne la participació de tothom. La segona seria posar al centre de l’aprenentatge a infants i joves. Posar en pràctica aquest principi educatiu suposa que les colònies escolars són dissenyades des del reconeixement a les diferents formes d’aprenentatge.

Situar l’alumnat a un nou context com el de les colònies escolars, ple d’emocions i novetats, suposa transformar dificultats, en la superació de reptes que a la pràctica resulten aprenentatges significatius. Per exemple, quan un infant s’està per primer cop fora de casa dues o tres nits, l’acció de posar-se la roba per ell/a sol/a i ser amb puntualitat a l’esmorzar, li suposa créixer en autonomia, aprenent a acceptar volgudament els mateixos neguits i pors. També, hi tenen lloc aprenentatges en el terreny de les habilitats i competències socials. Sovint, des d’espais de joc i lliure, o des de la intervenció de l’equip docent. Per exemple i aprofitant la informalitat del context, atorgant rols específics de lideratge davant el grup, a aquells infants que més ho necessiten.

Un altre aspecte destacable és el temps. Aquest recurs, sovint viscut des de l’escassetat esdevé aliat per a la generació d’aprenentatges: una observació acompanyada de l’aigua d’un rierol i descobrint el tipus de fulles que l’envolten, és una oportunitat magnífica d’aprenentatge curricular. Pensem també en els efectes positius que el mateix centre educatiu vinculi el seu treball per projectes a l’experiència de les colònies escolars. Per exemple, fomentant l’aprenentatge global i des de la pregunta: Existeix canvi climàtic al Montseny? Des d’aquesta perspectiva, apareixen diferents possibilitats d’aprenentatge: quina feina fan al respecte els forestals? Convidem-los! Han canviat les temperatures en els darrers anys? Calculem-ho!

Preguntem-nos ara, com a docents, pels aprenentatges que podem fer. Les colònies escolars esdevenen un privilegiat laboratori educatiu, en el que podem posar a provar estratègies i activitats que al context escolar no hem tastat. Per exemple, activitats de reptes físics cooperatius o activitats d’aprenentatge entre iguals, aprofitant les branques dels arbres com a recurs per a superar una prova de raonament lògic.

Convidar també a les famílies a alguna activitat de les colònies pot ser una decisió amb un enorme pes educatiu. També, una important font d’aprenentatge: explicava una companya que un important aprenentatge extret de les colònies escolars fou adonar-se’n dels propis prejudicis en relació a algunes famílies segons el seu origen cultural.
Així doncs…a seguir aprenent!

 

Extret i + info a l’enllaç original:  http://www.e-colonies.cat/noticia/1494/aprenem/col/nies/escolars

Total Page Visits: 1554 - Today Page Visits: 1

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Información básica sobre protección de datos Ver más

  • Responsable: Monitors de Lleure.
  • Finalidad:  Moderar los comentarios.
  • Legitimación:  Por consentimiento del interesado.
  • Destinatarios y encargados de tratamiento: No se ceden o comunican datos a terceros para prestar este servicio. El Titular ha contratado los servicios de alojamiento web a Ionos que actúa como encargado de tratamiento.
  • Derechos: Acceder, rectificar y suprimir los datos.
  • Información Adicional: Puede consultar la información detallada en la Política de Privacidad.

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para su correcto funcionamiento y para fines analíticos. Contiene enlaces a sitios web de terceros con políticas de privacidad ajenas que podrás aceptar o no cuando accedas a ellos. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad