+info i estret de: https://diarieducacio.cat/els-casals-destiu-amb-unitats-de-convivencia-i-distancia-entre-infants/
Foto portada: Dos amics en unes colònies de Fundesplai de fa dos anys | Foto: Fundesplai
La secretària d’Atenció a la Infància, l’Adolescència i la Joventut, Georgina Oliva, s’ha reunit aquest matí amb els representants del sector del lleure i poc després ha celebrat una roda de premsa en la qual ha expressat “el compromís del Govern en fer possibles les activitats de lleure aquest estiu, assegurant que es puguin desenvolupar amb mesures de seguretat i protecció per als infants i adolescents que hi participen i per a les persones que en tenen cura, així com per la resta de la ciutadania”. Això sí, sempre que es continuï avançant en el desconfinament, segons el comunicat fet públic pel Departament e Treball, Afers Socials i Famílies, del qual depèn Infància i Joventut.
Com ja va fer en el seu moment el conseller Bargalló, Georgina Oliva ha explicat que les activitats de lleure seran especialment rellevants aquest estiu “perquè permetran a infants i adolescents la recuperació de les interaccions socials més enllà del nucli familiar, la retrobada i contacte amb la natura i els espais oberts, i l’aprenentatge en les noves rutines, especialment les que tenen a veure amb la higiene i la protecció”. Addicionalment, des d’una vesant pedagògica, diu el comunicat, “caldrà incorporar en el disseny educatiu de les activitats aspectes com l’acompanyament emocional, el treball del dol i la gestió de la incertesa i la por al desconegut”.
El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies està definint un Document Marc d’Educació en el Lleure per l’estiu 2020, un projecte que s’està treballant de manera conjunta i coordinada des de fa dies amb les entitats i empreses del sector, el món local i també amb el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell Nacional d’Infants i Adolescents de Catalunya. S’han fet grups de treball sobre les formes d’organitzar les noves activitats per tipologia i sobre els continguts pedagògics. També es treballa en un web de coordinació amb els agents implicats on es recullin totes les activitats que es fan a Catalunya, els protocols de salut i els recursos pedagògics treballats amb les entitats.
El document del Procicat
La reunió amb el sector i la roda de premsa s’ha precipitat després que ahir es filtrés part d’un document aprovat pel comitè tècnic del Procicat que dóna un marc general per a l’organització de les activitats de l’estiu. Oliva ha presentat avui aquest document, si bé aclarint que “és un punt de partida, l’hem d’acabar d’aterrar a les diferents activitats de l’àmbit del lleure: casals, colònies, campaments, rutes i camps de treballs”. “És importantíssim aterrar aquest document marc a la realitat de cada municipi. Cada poble, cada ciutat té unes característiques diferents i tindrà diferents velocitats de desconfinament. Hem de concretar aquest protocol marc amb els municipis de la mateixa manera que hem construït aquest document: concertadament, dialogant, parlant, treballant al costat del sector del lleure”, ha insistit.
Segons la nota de premsa, les principals idees del document aprovat ahir són aquestes:
- Les diferents activitats s’adrecen a nens, nenes i adolescents amb edat compreses entre els 3 i els 17 anys.
- Es preveu que les activitats de lleure participades per infants i adolescents i personal educatiu del mateix territori podran començar en la fase 3. Es contempla la realització de casals, colònies, acampades, rutes i camps de treball. Es prioritzarà que les activitats es duguin a termes en zones amb baix risc de contagi o zones lliure de coronavirus. En el cas dels casals d’estiu serà important valorar la proximitat amb el domicili dels infants per tal d’evitar desplaçaments llargs.
- El desplaçament entre zones per realitzar aquestes activitats es preveu que sigui sempre entre territoris que es trobin en la mateixa fase de desconfinament i a partir de la fase 3.
- Es treballarà en petits grups de convivència de 10 persones, encara que l’activitat tingui més participants. La ràtio serà d’un monitor/a cada 10, començant sempre amb un mínim de dos monitors per activitat.
- Pel que fa a la convivència, es prendrà com a mesura estàndard que cada participant disposi de 4 metres quadrats, i la distància per dormir haurà de ser de 2 metres “entre caps”.
- Els espais s’hauran de delimitar per activitats i usos, i les entrades seran esglaonades.
- Es farà especial atenció a la inclusió social i a l’atenció a la diversitat funcional. En aquest darrer cas amb plans específics.
- Totes les activitats hauran de presentar el seu pla d’higiene i salut, que haurà de ser validat per la Direcció General de Joventut i tenir un responsable específic. També hi haurà protocols específics de comunicació amb els Centres d’Atenció Primària.
- En el cas dels campaments no es podran fer servir tendes petites, sinó tendes i carpes grans i instal·lacions de campisme on es pugui mantenir la distància. Es podran fer bivacs i dormir en equipaments públics sempre que es mantinguin les distàncies de seguretat.
- Hi haurà d’haver hidrogels a cada estança, amb airejaments i desinfeccions diàries.
- Es farà seguiment sanitari diari de tots els participants. Per poder-hi participar no s’ha d’haver tingut simptomalogia de la Covid-19 ni el participant ni la seva família convivencial els darrers 14 dies. Els infants i adolescents amb patologies prèvies hauran de tenir una valoració de Salut per participar-hi.
- Les entitats gestores hauran de garantir que, com a mínim, la persona designada com a “responsable de seguretat i higiene” i la persona responsable de l’activitat han seguit una formació destinada a aprofundir en les mesures de protecció així com en la detecció de símptomes. En el disseny d’aquestes formacions i materials orientatius es comptarà amb el suport del Departament de Salut.
- Estaran permeses les activitats de jocs tradicionals a l’aire lliure; activitats de natura; jocs i esports d’aigua a la piscina o al mar; esports i activitats sense contacte físic i proximitat dels tronc superior del cos i les cares; dansa, música, teatre, i altres arts escèniques, i jocs amb pilota.
La distància: possible o impossible?
A la nota de premsa no s’esmenta, però, el punt més polèmic del document del Procicat. Això és, que els monitors de lleure hauran de vetllar perquè es mantingui una distància física de dos metres entre els infants. A la nota només es parla dels dos metres a l’hora de dormir en el cas de colònies, però les instruccions és que es mantinguin a tota hora. “Sé que és un element complex, però no impossible”, ha explicat Oliva a la roda de premsa.
Segons les fonts del sector consultades per aquest diari, aquesta mesura es veu “amb una forta preocupació, per irrealitzable”. “El sector continua treballant a partir d’aquest document, perquè entenem que aquesta campanya d’estiu ha de ser la millor de la història, però hi ha coses que van contra la mateixa natura del lleure”, ha explicat un portaveu, segons el qual “per nosaltres el més important és la salut dels infants, i potser per això al final la conclusió és que, davant la impossibilitat de garantir aquesta distància, el millor és no fer les activitats”. Les tres patronals del sector (La Confederació del Tercer Sector, Acellec i ACCAC) prendran una posició pública aquest dimecres.
Les unitats de convivència, en canvi, sí que són una demanda del sector, a fi de delimitar al màxim el mal que causaria el contagi d’algun infant. Com que s’intentarà que només tinguin contacte amb grups reduïts de fins a 10 infants, en cas que un fos diagnosticat de coronavirus només els seus companys d’unitat quedarien fora del casal, i la resta del grup podria continuar.
“Hi ha una bona notícia, que és que hi ha voluntat de fer les activitats d’estiu, però una altra cosa és que sigui factible fer-les, s’ha dibuixat un marc en el qual es fa molt difícil ser coherent”, apunta una altra font. “Estem repensant com es fa això, potser amb activitats més assossegades, però es fa molt difícil”, afegeix. Entre les incògnites que plantegen aquestes fonts, n’apuntem algunes: un monitor podrà ser multat o denunciat si un infant del seu grup es posa malalt i d’alguna manera es demostra que en algun moment es va traspassar la distància de seguretat? A la platja o les piscines clorades, on sembla que el virus no sobreviu, també s’hauran de mantenir distàncies? Com es convenç, per exemple, a un infant amb TDAH que mantingui les distàncies?
Pel que fa als ajuts i beques, el Departament de Treball assegura que “garantirà que aquets estiguin, com sempre, al servei de les famílies, i enguany es reprioritzaran per garantir l’accés de les famílies i els infants en situació de vulnerabilitat o que hagin patit d’una manera més directa l’impacte de la Covid19”.
+info i estret de: https://diarieducacio.cat/els-casals-destiu-amb-unitats-de-convivencia-i-distancia-entre-infants/
______________
Important. Monitorsdelleure informa:
Aquesta informació no ha sigut creada per @monitordelleure. Si vols aquesta informació al seu temps i directament de la font oficial, hauries d’anar a l’enllaç de sobre i apuntar-te a la seva llista de distribució. No et penediràs.
Aquí només volem fer un ressò de les notícies del lleure que publiquem nosaltres i articles d’accés públic d’altres empreses del lleure o mitjans de comunicació que en parlin. Volem ser respectuosos, per això si incomplim cap dret, demanem disculpes, i fins i tot si calgués, retiraríem l’article.